Moped klass I AM, moped klass II

Moped klass I AM

Att få köra moped är en frihetskänsla, men det kräver även stort ansvar.

AM är en körkortsbehörighet för moped klass I, den så kallade EU-mopeden. Den är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/tim och för att köra den krävs att du har körkort, traktorkort (utfärdat före den 1 oktober 2009), eller AM-körkort.

För att en elev ska få övningsköra med moped klass I (AM) måste man ha uppnått en ålder av 14 år och 9 månader samt ha ett giltigt körkortstillstånd.

OBS! Tänk på att ansöka om körkortstillstånd i god tid innan kursen startar.

Övningskörning får endast ske med behörig lärare och privat övningskörning är inte tillåtet!

Kursen

Utbildningen består av 10 timmar teori och minst 4 timmar övningskörning, dels på manöverbana men även i trafik. I kursen tar vi upp ämnen som: trafikregler, miljö, alkohol i trafiken mm. I kursen ingår allt studiematrial såsom böcker och webbaserade datatester dels på trafikskolan men även för att studera hemifrån.

När man uppnått målen för teorin så bokas ett teoriprov hos Trafikverket. Körningen godkänns av din trafiklärare.

 

OBS! Ni som går mopedkursen i perioden november-mars kan inte garanteras körlektioner i samband med kursen. Körlektioner körs först när det är riskfritt för halka och väglaget tillåter mopedkörning.


Moped klass II Förarbevis

Moped klass II är en moped som är gjord för en hastighet på högst 25 km/tim med en motor vars effekt inte överstiger 1 kilowatt.

För att få ett förarbevis för moped klass II krävs att du har:

* fyllt 15 år

* gått en godkänd mopedutbildning

* har ett godkänt kunskapsprov

Du behöver inte göra något körprov

För att gå kursen måste du vara minst 14 år och 9 månader. Kursen består av 10 timmar teori. I kursen tar vi upp ämnen som: trafikregler, miljö, alkohol i trafiken mm. I kursen ingår allt studiematrial såsom böcker och webbaserade datatester dels på trafikskolan men även för att studera hemifrån.

När du uppnått målen gör du kunskapsprovet på trafikskolan. Provet du ska göra innehåller 25-35 frågor om regler och risker, men också om mopeden, människan och miljön. Du måste ha rätt på minst 80 procent av frågorna för att provet ska bli godkänt.

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till Transportstyrelsen, som skickar en ansöknings-blankett för förarbevis till dig.
Avgiften för förarbeviset är 150 kronor. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas till dig.

Kontakta trafikskolan vid övriga frågor

        Priser

 

Klass I     4 100:-

Klass II    2 000:-